ERGENLİKTE BESLENME

Ergenlik döneminde  fiziksel,bilinçsel ve duygusal açıdan dramatik değişiklikler yaşanır. Vücut yapısında ani değişiklikler  ergenleri vücut biçimiyle ani ilgilenmeye iter buda bazen beslenme bozukluklarına iter bağımsızlık isteği arkadaş etkisi bu yaş grubunun ev dışı ayaküstü beslenmeye sebep olur. Anne/Baba bu dönemde çocuklarının beslenmesini kontrol edemez  bunun sonucu demir ve kalsiyum başta olmak üzere çinko ve folat gibi esansiyel mineraller yetersiz  tüketilir.

Ergenlikte yeterli büyüme potansiyeline ulaşabilmesi  için beslenme önemli bir faktördür.

Ergenlik yaşında lif gereksinimi 15-25 gr gündür bunu 5-6 dilim ekmek, 4-5 porsiyon sebze ve meyve haftada iki porsiyon baklagil ile karşılayabilir.

Bu yaş kemik ve kas gelişiminin en hızlı olduğu yıllardır erişkin kemik kalsiyumun yüzde 50 si ergenlik döneminde depolanır ve  kemik  kalsiyum içeriği tepe noktasına 30 yaşında ulaşır. Ergenlikte kalsiyumun yetersiz alınımı ileri yaşlarda osteoporoz  riskini arttırır. Bu dönemde 1200-1400 mg günlük kalsiyum ihtiyacı olmaktadır buda  bir  bardakta 200mg kalsiyum olduğunu düşünürsek günde 6-7 bardak süt  veya  süt ürünü  tüketmeli bu tüketimin zor olacağı düşünülürse ergenlik döneminde diyete D vitamini ve kalsiyum eklemek faydalı  olacaktır. Bir bardak sütün içindeki kalsiyumun bir kibrit kutusu peynir veya bir bardak yoğurtta da  bulunduğunu  hatırlatmada fayda var.

Kızlarımızda mestruasyon ile kan kaybı olmakta bunun sonucu demir eksikliği anemisi sık rastlanmaktadır. Genç kızların proteinli besinleri ve özellikle demir emilimini artıracak taze sebze ve meyvelerle tüketmeleri  yemekten sonra  çay içmekten kaçınmaları demir eksikliğini önlemek açısından önemlidir. Sabah kahvaltısında 1 yumurta öğle yemeğinde 1 porsiyon etli sebze  yemeği  ve akşam 1 porsiyon kuru baklagil ile günlük demir ihtiyacı karşılanabilir. Bitkisel kaynaklı demir emiliminin arttırılması için bu besinlerin mandalina, portakal, domates, sivri biber gibi C vitamininden zengin besinlerle yenmesi önerilir.

ERGENLERİN SAĞLIKLI BESLENME  ALIŞKANLIĞI İÇİN  ERİŞKİNLERİN İYİ ÖRNEK OLMALI  VE ERGENİN KENDİNE GÜVENEN, ÖZ DEĞERİ YÜKSEK BİREY OLARAK YETİŞTİRİLMESİ SONUCU KOLAY ARKADAŞ ETKİSİ ALTINDA KALMAMASI BAKIMINDAN ÖNEMLİDİR.

SAĞLIKLI NESİLLER DİLEĞİYLE

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir