ÇOCUĞUN BÜYÜME VE GELİŞİMİ

Çocuklarımızın sağlıklı büyümesinin en önemli göstergesi  yaşına uygun ve genetiğine uygun büyüme eğrisini takip etmesidir. Bu eğriden sapmalar çocuğunuzun büyüme- gelişmesinde sorun olduğunun ve  belkide bir hastalığın vitamin, mineral eksikliğinin belirtisi olabilir. 

 Çocuğunuzun gelişimi kalıtsal özelliklerine bağlı olduğu kadar çevresel faktörlere de bağlıdır. Kalıtımsal dediğimiz DNA yapısının ötesinde artık bilim DNA kaderin değil demekte ve DNA ifadesinini belirten Epigenetik  üzerinde durmaktadır. Ne demek istiyoruz eskiden ailesel de dediğimiz alerji, astım, kardiovaskuler, kanser, otoimmun hastalıkların kaderimiz olmadığı ve değişebildiği gerçeğidir. 

Babanın daha ergenlik öncesi beslenmesi ile başlayan epigenetik değişiklikler annenin hamilelik öncesi ve hamilelik ile bebeğin DNA epigenetik değişikliklerine etki etmektedir. Bebeğin gelişimi anne karnından etkilendiğinden bizler için hamilelik önemli bir faktördür. 

Bebeğin gelişim evrelerinde bebeğin doğum kilosu, baş çevresi, boyu önemlidir. Rutin Kontroller bebeğin büyüme gelişmesini takip etmek bakımından önemlidir. Bebeğin beden ve motor gelişiminin yanında ruh gelişiminin de önemli olduğunu unutmamalıyız. 

Gelişim fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal yönleriyle bir bütündür. Çocuğun her alandaki gelişimi birbiriyle ilişki içindedir. Bebeğimizin gelişim evrelerini incelersek:

ÇOCUK GELİŞİM DÖNEMLERİ 

Bebeklik Dönemi

 İlk Çocukluk Dönemi

 İkinci Çocukluk Dönemi 

Ergenlik Dönemi 

BEBEKLİK DÖNEMİ 

Bebeklik dönemi doğumdan 2 yaşına kadar olan süreçtir. En hızlı gelişim dönemi bu dönemdir. Bebeklik döneminden sonra kişinin büyüme hızı düşmeye başlar. Bu dönemde çocuk sevgi ilişkileri kurmaya başlar. Bebek bu dönemde; 

Doğumdan sonraki çevresel değişikliklere uyum sağlar. Soluk almaya alışır. Emmeyi öğrenir. Belli zamanlarda uyanmayı ve uyanık kalmayı öğrenir. Belli zamanlarda dışarı çıkma alışkanlığını kazanır. Katı besinlere alışır. 

İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ 

2 yaşından 5-8 yaşları arasındaki dönemdir. Bu döneme ilk çocukluk dönemi (oyun dönemi) denir. Bu dönemde çocuk kendi başına oyun oynuyor belli işleri kendi başına yapabiliyor. Çocuk bu dönemde; 

Yürümeyi ve koşmayı öğrenir.Konuşmayı öğrenir.Kendi başına yemeyi öğrenir.Göz ile el arasında işbirliği ve denge kurmaya başlar. Çevresine egemen olma ve istediklerini yapabilmek için gerekli araçları kullanabilir. Cinsler arası ayrılıkları ve cinsel ahlakı öğrenir. 

Kendi başına giyinmeyi öğrenir. Sevilmeyi, sevmeyi ve sevgiyi paylaşmayı öğrenir.Sevgiyi gösterme yollarını öğrenir.Kardeşleriyle ve anne babasıyla uygun ilişkiler kurabilir.Doğru ve yanlış konusundaki kavramları öğrenir, vicdan duygusu geliştirir. 

İKİNCİ ÇOCUKLUK DÖNEMİ 

5-8 yaşları ile 10-12 yaşları arasındaki dönemdir. Bu döneme ikinci çocukluk (okul dönemi) denilmektedir. Bu dönemde çocuk mahalle ve okul çevresinde iletişim ve ilişkiler kurar. Çocuk bu dönemde; 

Büyük ve küçük kasları kullanmayı öğrenir.Çeşitli oyunlarda beceri kazanır.Kurallara uyarak yaşamayı öğrenir.Yaşıtlarıyla oynamaya ve yaşamaya alışır.Ev dışında, başka yetişkinlerle ilişki kurar.Bedenini olduğu gibi tanır ve kabul eder.Kendi cinsi ile özdeşleşme ve kendi cinsine özgü rolleri benimser.Bedenine bakmayı öğrenir ve temizlik alışkanlıkları kazanır.Akranlarıyla yaşamanın, yetişkinlerle yaşamadan daha önemli olduğunu benimser. Kendi davranışlarının sorumluluğunu yüklene bilmeyi öğrenir. 

Okuma, yazma, konuşma, hesaplama gibi temel okul becerilerini kazanır. Zamanla ilgili kavramları öğrenir. Somuttan soyuta doğru düşünme gücünü kazanır. 

ERGENLİK DÖNEMİ 

13–14 yaşları ile 18–20 yaşlar arasını kapsayan geçiş dönemine ergenlik deniyor. Bu dönemin ilk yıllarında, erinlik gerçekleşiyor. Bu yıllarda büyüme hızı artıyor.  Çocukluktan erişkin olma zamanına geçiş olan bu dönemde  hızlı bir kol bacak beden gelişimi ve hormonal  düzeylerde değişiklikler olmaktadır. 

 Bu  ruhen iniş çıkışların ve bedenin şekillendiği dönem sonunda kişi, fizyolojik ve anatomik yönden çocukluktan çıkıyor. Bir yetişkinin niteliklerini kazanıyor. Çoğu fizyolojik temele dayanan ergenlikteki bu değişiklikler, birçok gelişim görevlerinin ortaya çıkmasına yol açıyor. 

Hızla gelişen ve oranları değişen bedene uyum sağlar. 

Yaşıtları çevresinde bir yer edinir. 

Bir meslek seçer ve buna hazırlanır. 

Ekonomik bağımsızlığı kazanmak için gerekli geliri sağlayabilecek, yetenek ve ilgilerine uygun bir meslek sahibi olma yoluna girer. Aileden bağımsız olabilir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir