BOY UZAMASINI SAĞLAYAN GIDALAR

Çocuklarda beslemenin önemi hepimiz tarafından bilinmektedir. Sağlıklı büyüme ve gelişme için dengeli beslenme önemlidir. Beslenme dengesinde, %50 karbonhidrat, %30 yağ,  % 20 yağ oranın yanında, 5  ana grup olan; 1- et ve et ürünleri, 2- süt ve süt ürünleri, 3-  meyveler ve sebzeler, 4- tahılgiller, 5- baklagilleri de günlük beslenmeye dengeli dağıtmalıyız.

Bu beslenme dengesi yanında boy ve kilo persentili, çocukların büyümesinin takibi bakımından önemli olmakla birlikte hedef boy olan, anne –baba boy ortalamasıyla bulunan boy ölçüsü büyümede hedeflenmektedir. Bu arada ulaşılabilen genetik boyu etkileyen önemli etkenlerden biri de altını çizerek söylemek gerekirse, “Besleme”dir. Sizlerle aşağıda boy uzamasını etkileyen ve içerdiği vitaminler, mineraller açısından önemli besin ögelerini inceleyeceğiz.

Bunlardan bazıları;

Melatonin acısından zengin gıdalar

Melatonin açısından zengin gıdalar arasında kiraz, yer fıstığı, mısır, kuşkonmaz, domates, üzüm, nar, zeytin, brokoli, salatalık, pirinç, arpa, yulaf ezmesi, ceviz, ayçiçeği çekirdeği ve keten tohumu vardır.

Bu besinlerde bebeklerin sağlıklı büyümesini büyük ölçüde destekler.

Arjinin

Bir amino asittir, büyümede rolü vardır günde yaklaşık 15-20 gram ihtiyacımız olduğunu düşünürsek; Arjininin içinde yüksek olduğu gıdalar arasında; tavuk, kabak çekirdeği, soya fasulyesi ve yer fıstığı bulunur. 

Protein

Eğer büyümek istiyorsan, proteine ihtiyacın var. Protein içindeki amino asitler vücudunuz tarafından organlardan kemiklere kadar tüm dokuları oluşturmak için kullanılır. Sığır eti, sağlıklı hücrelerde rol oynayan bir amino asit olan L-orthinine sentezlemenize yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Otla beslenen sığır eti, merada yetiştirilen tavuk, yumurta.

D vitamini

Kemikleri sağlıklı ve fonksiyonel tutmak için D vitamini gerekir D vitamini sağlığınız  özellikle bağışıklık sistemimi için son derece önemlidir. Ton balığı, uskumru, somon,  peynir ve yumurta sarısı gibi yiyecekler yemek d vitamini seviyesinin yüksek olması açısıdan önemlidir.

D vitamini  yüksek dozda almak toksik etki yaratabilir, bu yüzden doktor tavsiyesi olmadan D vitamini takviyesi almayın. D vitaminini aşırı dozda kullammamaya dikkat etmelisiniz.

D vitamini; kansere, yüksek tansiyona ve tip I diyabete karşı koruyucudur.

Kalsiyum

Kalsiyum Kemik sağlığı için önemlidir. Kemiklerinizin, dişlerin  ve beyniniz ile vücudunuzun geri kalanı arasındaki iletişimi sürdürmeye yardımcı olur. Vücudunuz kaslarınızın kasılmalarını düzenlemek için kalsiyum kullanır, 

Vücudunuz D vitamini olmadan kalsiyumu işleyemez.

Süt gibi (genellikle D vitamini ile takviye edilmiş), yoğurt, fındık, fasulye, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sardalya gibi kalsiyum açısından zengin besinler tüketmeye dikkat etmelisiniz.

Magnezyum

Vücudunuz kalsiyum ve D vitaminini doğru bir şekilde işlemek için magnezyum ihtiyaç duyar. Kalsiyum ve D vitamini açısından zengin besinler yemelisiniz, beslenmede magnezyum açısından zengin besinler yemeğe dikkat edin.

Magnezyum açısından zengin yiyecekler arasında siyah çikolata, avokado, fındık, somon balığı ve mercimek gibi baklagiller bulunur. Magnezyumun ayrıca kan basıncını ve kalp ritmini düzenlemede destekleyici olur.

Ham Çikolata

Ham çikolata sizin için makul miktarlarda sağlıklıdır. Enzimler içerir. Çiğ çikolata şekerler ve şeker eklendiğinde çok daha düşüktür ve hiç süt içermez.

Triptofan içerir, Bu amino asit sonunda melatonine dönüştürülür. Melatonin daha iyi uyku ve boy uzamasına etkilidir.

C vitamini

Sağlıklı kemikler oluşturmak istiyorsanız C vitamini önemlidir. Vücudunuz kollajen oluşturmak için C vitamini kullanır. Kollajen, kemik ve kıkırdak fibröz parçasıdır.

İnsanlar C vitamini sentezleyemeyen tek memelidir, bu yüzden C vitamini açısından zengin yiyecekler yemeliyiz. Bu yiyecekler portakal, karpuz, çilek, ananas, kivi ve kavun olabilir.

Demir

Kırmızı kan hücrelerini oluşturmanın bir parçasıdır. Böylece kanınız vücudunuz boyunca oksijen taşıyabilir. Çocuklarımızın büyümesi için vücudun oksijen ihtiyacını desteklenir. Demir içeren gıdalar arasında kırmızı et, kümes hayvanları koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kuru baklagiller, kabuklu yemişler, yumurta

Demir takviyeleri almadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir