RUH SAĞLIĞINI KORUMAYA YÖNELİK ÖNERİLER

Çocuğun korkusu yetişkine göre ne kadar saçma olursa olsun onu küçümsemeden dinlemeli ve onu sakinleştirici açıklamalarda bulunmalıdır.

DİKKAT EKSİKLİĞİ OLAN ÇOCUKLAR İÇİN AİLELERE ÖNERİLER

Odasında dikkatini dağıtacak eşyalarını kaldırın.Ders çalışırken bilgisayar yada televizyonun açık olmamasına dikkat edin. Belirlediği süre kadar ödev yapmasını sağlayın.Ödev konusuna çalışıldıktan belli bir süre sonra mola verin.Zor yada çalışmayı sevmediği ders için çok fazla ısrar etmeyin.Zorlandığı derslerde eğlenceli bir ortam oluşturup ders çalışmasını sağlayın Evde hafıza ve bellek geliştirici oyunlar oynamasını sağlayın. Bilgisayar ve televizyon günde 2 saatten fazla izin vermeyin

HİPERAKTİVİTE SORUNU OLAN ÇOCUKLAR İÇİN AİLELERE ÖNERİLER

Dışarıda oyun oynamak spor yapmak gibi fiziksel hareket yapmasını sağlayın .Ödevini yapar iken ayağa kalkmasını ayaklarını sandalyede sallamasına izin verin. Sıranın üstünde kağıt parçaları ile oynama, karalama yapma gibi davranışlarını görmezden gelin. Kalabalık ve yüksek sesli ortamlarda hareket eğiliminin yüksek olacağından dolayı önlem alın,

ATAK VE SALDIRGAN ÇOCUKLAR İÇİN AİLELERE ÖNERİLER;

Kurallarınız net bir biçimde belirleyin

Kuralların bozulması halinde uygun yaptırımlar da bulunun örn: çocuk sakinleştikten sonra dağıttığı oyuncakları toplamasını sağlayın.

Yanlış yaptığı davranışlar için büyük cezalar vermeyin.

Yapmış olduğu yanlış davranışlarda sakin ve hep aynı tavrınızı sergileyin

Öfkelendiği zaman sakinleşmesi için ayrı bir odaya gönderin.

Gerilimini ve öfkelenmesini azaltmak için mizah ve espri kullanın.

Yanlış davranışlar sergilediğinde bu davranışın altında oluş nedenini anlamaya çalışın. Davranışı hakkında kim, ne, ne zaman, nerede sorulanı sorun.

KAYGI BOZUKLUKLARINDA ÇOCUKLARIN AİLELERİNE ÖNERİLER;

Çocuklara karşı bu durumlarda sabırlı anlayışlı davranın.

Çocuğun korkusu yetişkine göre ne kadar saçma olursa olsun onu küçümsemeden dinlemeli ve onu sakinleştirici açıklamalarda bulunmalıdır.

Çocuklar için korku gerçektir. örneğin; bebek misin sen neden korkuyorsun? Demek yerine canavarlar gerçekte yoktur sadece masallarda olur gibi tatmin edici açıklamalarda bulunulmalıdır.

Ebeveynlerin çocukları ile iletişiminde ne konuştukları değil nasıl konuştukları önemlidir.

Ebeveynlerin çocukları ile iletişiminde ne konuştukları değil nasıl konuştukları önemlidir.

Çocuğa korktuğu zaman kaygılı bir ses tonu ile değil sakin bir ses tonu ile konuşulmalıdır.

Çocuğun korku ve kaygıları benzer bir akranıyla karşılaştırıldığında çocuğun kaygı ve korkusu daha yoğun ve ciddi bir durum haline geliyor ise mutlaka bir ruh hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

Çocukluk ve ergenlik döneminde sık rastlanan korku ve kaygı bozukluğunu duygu bozukluğu ve depresyon eşlik etmektedir. Bu durumda uzman bir doktora başvurulmalıdır.

ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER

Öğüt vermek ama yargılamamak. Çocuğunkaygılandığı konuyu sakin bir şekilde konuşmak .Aşılmasının zor olmadığını biraz uğraşması gerektiği ifade edilmelidir.

Evden ayrılıp okula gitmekten, korku kaygı duygusu yaşıyor ise okulda onun sınıf okul ortamında güvende olduğunu gösterin. Sosyal aktivitelere katılımını sağlayarak onu kaygılarından uzak tutabilirsiniz.

Ebeveynlerin çocukları için derslerindeki başarısı yüksek beklenti içinde olmaması gerekir. Performansı doğrultusunda beklentiler geliştirmek en doğrusudur.

Sınav kaygısı öğrencilerde fazladır. Yoğun kaygıda karın ağrısı, titreme terleme, baş ağrısı, bulantı, uygunsuzluk olabilir. Mutlaka böyle durumda uzman yardımı alınmalıdır.

Öğrenciyi rahatsız edecek kaygı verecek sözlerden uzak durulmalıdır.

Öğrencilere başarının artması için tehdit edici veya küçük düşürücü konuşulmamalıdır. Kıyaslama yapılmamalıdır.

Öfke
Öğrencinin okulda veya evde yaşadığı sıkıntılar olabililr bu aile ,okul ve öğrenci iş birliği ile çözüme kavuşturulmalıdır.
Öfke kontrolü için öfke anında iyi sonuç getireceği eylemler konuşulmalıdır.

Aile içi ilişkilerde saldırgan davranış çocuklar tarafından taklit edilmektedir bu sebeple ailelerin bir örnek olacağı asla unutulmamalıdır.

Öfke anında çocuğa öfkeli cevap verilmemelidir. Çocuğun sakin olduğu zaman bu konu konuşulabilir. Öfke anında konuşmak onu öfkelendirmekten başka bir yararı olmayacaktır.

Öğrenciniz öfkesini Kontrol edemiyor ve sınıf içinde gösteriyorsa rehberlikle görüşülmesi sağlanmalıdır.

Saldırgan

Çocuklardaki saldırgan davranışlarda nedenleri araştırılmalıdır.Aile içi saldırgan davranışlar araştırılmalıdır.

Çocukların saldırgan davranışları karşısında sakin olunmalı ve üzüldükleri duygusallaşmadan ifade edilmelidir.

Çocukla asla tartışmamalı , sakinleştikten sonra konuşulmalıdır.
Saldırgan davranışlar ile istediklerini elde edemeyeceği ifade edilmelidir.

Öfkeye sebep açan gerilimin azalması için sosyal aktivitelere yönlendirilmelidir.

Öfkesini kontrol edemeyen öğrencinin disiplini zordur. Bu tür öğrenciler sınıf düzenini bozabilirler..

Utangaç

Öğretmen özellikle sözlü sınavların bu tip çocuklar için çok zor olduğunu kabul etmelidir. Bu duruma çocuğu adım adım alıştırmak gerekir.

Çocuğun sınıf içinde panoyu düzenleme, silme gibi sorumluluklar verilerek kendisini iyi hissetmesi ve işe yarar hissetmesi sağlanabilir.
Olumlu davranışları olunca ,sorulara cevap verince övülebilir .

Çocuğa başarılı olabileceği durumlar yaratılmalıdır.

Çekingen öğrencinizi korumanız altına almayın. Arkadaş gurubuna girebilmesini sağlayın . Faaliyetlere katılmasına imkan verin.
Aile çocuğun bu rahatsızlığını fark etmemiş olabilir. Bu durumu aileyle paylaşıp aileyi bilgilendirmeniz çok önemlidir. Utangıçlık süresi çocuğa davranışlarla belirlenir.

Anne-baba doğru tutumlar hakkında bilgilendirilmelidir.

Profesyonel rehberlik yardımı alınmalıdır.

Yalan Söyleme

Çocukların ve gençlerin ilk Önce yalanın türü öğrenilmelidir.

Çocuklar hiç bir sebep yokken yalana başvurmazlar. Çocukları ailesel, kişisel veya toplumsal sebepler yalan söylemeye iter. Aileyle ile görüşülerek yalan söylemeye itilen sebep bulunmalı. Sebepler ortadan kalktığında zaten artık yalan söylemeyecektir.

Öğrencinizin size verdiği mesajlara duyarlı olmanız gerekir.

Öğrencim benden bir şey mi bekliyor? İlgi mi? Övgü mü? Yoksa kendisini önemli mi göstermek istiyor? Ben iyi bir model değil miyim? Ona verdiğim sözleri tutabiliyor muyum?

Çocuklar çevresini örnek alırlar bu sebeple ailenin çocukla açık ve dürüst bir ilişki kurması önemlidir.

Çocuğa her zaman sevildiğini hissetmesi önemlidir.

Eğitiminde özellikle dikkat edilmesi gereken fiziksel , sözel yalana itecek davranışlarda kaçınılmalıdır.

Öğrenci, zorlanıp kapasitesi üstünde başaramayacağı şeyler için suçlanmamalıdır.

Yalan söyleyen çocukları cezalandırmak ödüllendirmek kadar zararlıdır. Bu çocuğu daha çok yalana ve davranış bozukluğuna sebep acar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir